Företagsporträtt med bakgrunden överexponerad och ur fokus

En tidig tisdagmorgon i början av maj bar jag återigen in mina fotoväskor, stativ och softboxar på min gamla arbetsplats, WSP Sverige AB. Det var ett litet tag sen sist. Nu var det dags för en serie företagsporträtt av i första hand nyanställda, vilka behövde nya porträttfotografier för sina CV, anbud och på intranätet. En del hade hänt sedan sist, där tidigare bildstil med halvkroppsporträtt mot vit bakgrund nu var tillfälligt(?) ändrat mot porträtt med urblekt överexponerad bakgrund.

Hade faktiskt aldrig provat denna fotouppsättning innan, men det är så himla kul (och befriande) när teorin funkar i verkligheten – särskilt när man bara har en dryg halvtimme på sig att planera, rigga och mäta allt ljus.

Det blev en rolig fotografering med mycket skratt! Ett urval av de affärsmässiga bilderna följer nedan, varsågod att boka tid…;)

…och för den mer teknikintresserade:

Tekniken fick denna gång bli en annan, enklare, där tidigare fyra blixtar nu byttes mot två – en mindre octabox framifrån höger för mjukt ljus och ett runt catchlight i ögonen samt ett hårljus med raster snett bakifrån.

Som utgångspunkt för exponeringen mättes först ljusintensiteten hos bakgrunden, vilken fick utgöra utgångspunkten för blixtstyrkan, varpå bakgrunden överexponerades drygt 1,5 f-stop (ökad slutartid) för den ljusa urblekta looken på bakgrunden.

I efterbehandlingen har bakgrunden ljusats upp ytterligare, medarbetarna har kylts av en aning med en svag toning i blått och grönt och svartpunkten har generellt ljusats upp betydligt.

 

2015-07-08_0001

Din mail kommer inte att delas. Obligatoriska fält är markerade *

*

*